Träffa skonördarna: Unisports egna JayMike delar med sig av hans MÄKTIGA samling

17.01.2016

Skrivet av André

Genom vår skonörds serie har vi pratat med några av världens största samlare av fotbollsskor, det finns dock en stor samlare som vi har missat. Nämligen Unisports alldeles egna skofantast JayMike! Även om han inte vill medge det själv, finns det nog inte någon som vet lika mycket om fotbollsskor som honom. Han har även en väldigt imponerande samling som vi kommer att kolla närmre på. Läs mer om hans historia här.

När och varför började du att samla på fotbollsskor?

Om jag ska vara ärlig så fanns det nog ingen specifik tid då jag bestämde mig för att börja samla. Det bara kom naturligt när en vän till mig visade mig ett par adidas Predator Accelerator 1998, jag blev helt besatt! Jag ville ha skorna från den stunden jag såg dem, det blev som en kick som fick mig att börja samla. Det är något helt speciellt med ett par nya fotbollsskor. Känslan av att ta på dem, känna materialet mot din fot samt veta historien om skorna är något som jag älskar! Redan 1998 så var jag intresserad av dem olika teknologierna. Det var även väldigt intressant att se hur olika material kunde påverka prestationerna och känslan på planen. Mitt första limiterade par var Nike Green Speed från 2012. Sedan dess så har jag mest handlat skor som inte varit limiterade, eftersom jag faktiskt har velat spela i dem...

Har dina ambitioner som samlare förändrats?

Jag skulle inte säga att de har förändrats - kanske bara det att jag blivit mer fokuserad genom åren. När jag handlade mina Nike GS och sedan mina första Nike Mercurial Vapor IX CR SE - de vit och orangea - gjorde jag det utan att tänka. Efter det har jag bara handlat skor som antingen har betytt något eller passar in i min samling. Jag tror att det är så för många samlare - det finns många limiterade skor som kommer ut att du nästan tappar hakan. Du kan inte få tag på alla utan måste välja de som passar bäst in.

Har du någon favorit bland dina limiterade skor?

Det finns bara en sko som kan vara nummer 1 enligt mig; Nike GS. En av de absolut snyggaste skorna som har tillverkats. Det är något speciellt med dem.

Vart har du alla dina skor?

Jag har helt enkelt för många limiterade fotbollsskor för att ha allihopa hemma. Min flickvän som stöttar min konstiga besatthet av skor är inte direkt någon skonörd. Så jag är snäll som bara har de bästa skorna synliga i hemmet. De andra skorna har jag i kartonger på kontoret. Det är en stor sko-Mekka därinne.

Samlar du på några speciella typer av skor - och varför?

Det är ingen hemlighet att jag har en speciell kärlek för Mercurial - vilket är ganska konstigt eftersom allt började med Predator Accelerator. Jag är en Mercurial kille och det är något speciellt med silon som får mig att bli besatt. Precis som alla andra limiterade skor är Mercurial bara något som jag måste ha!

Har du någon rolig händelse från din tid som skosamlare?

Ja, såklart alla de dagar, timmar och minuter fram till ett skosläpp som du verkligen velat ha, som antingen har lett till en obeskrivlig glädje eller "jag ville ändå inte ha dem" typ av sorg. Det absolut roligaste var när jag fick mina Vapor IX SE vit och guld. Jag köpte ett par till min goda vän Jorma - kungen av Nike skor - och ett par till mig själv. Han har av någon anledning en besatthet av siffrorna 13 och 14, och jag spelar med 14 på min rygg. Vilka skor tror ni att vi fick? Nummer 13 och 14 utav 100!

Vad är så speciellt med Mercurial?

Fram till släppet av adizero och PUMA V1.10 var Mercurial kungen av lättviktsskor. Dem hade stilen, var lätta som ballerinaskor och såklart använde R9, Henry och CR7 dem. Jag är en snabb ytter, så dem var precis det där som jag letar efter i ett par skor.

Men varför är du en samlare? Vad får du ut av att spendera så mycket pengar på skor som du inte använder?

Om jag ska vara ärlig så ser jag mig inte själv som en samlare. Jag är en skonörd först och främst, sen råkar jag bara ha några speciella skor lite här och där. För mig kommer den riktiga passionen från teknologierna och känslan av att spela med dem. Jag får inte en kick av att en sko är limiterad till tjugo par (så länge det inte är en Mercurial, då blir jag galen) utan jag vill kunna känna hur det känns att spela i skorna. Det är var min passion kommer ifrån!

Så du har massor av fotbollsskor - både vanliga och limiterade. Finns det någon sko som du verkligen behöver i ditt liv?

Det finns alltid någon sko, eller hur? Jag letar fortfarande efter ett par riktigt fina Nike Mercurial SL från 2008 - carbon skorna. Jag är inte riktigt klar förrän jag har dem i min enkla samling.

Jakob är en stor skofantast och har varit det ända sedan början. Hans samling är riktigt imponerande och visar på en stark passion för fotbollsskor. Har du en samling som är i närheten av denna? Visa oss då på instagram - ladda upp en bild och tagga #Unisportlife, vi delar dem bästa.