Topp 5 - Fotbollshistoriens största soloprestationer

23.09.2015

Skrivet av Niclas

Ibland händer det saker inom fotbollsvärlden som bara är för sjuka och som i princip gör att internet överhettar. Igår kväll fick vi se en sådan sak när Robert Lewandowski, som blev inbytt i halvtid, gjorde fem (!) mål på nio (!!!) minuter. Det är svårt att greppa och efter att ha sett det så tycker jag det är på sin plats att kika närmre på några andra sjuka soloprestationer.

5. Ronaldinho vs Real Madrid (2005/2006) - Stående ovationer

El Clasico är en av världens tuffaste matcher mellan två av de allra största rivalerna: Barcelona och Real Madrid. Fansen brukar hata motståndarna och deras spelare, men i slutet av denna matchen kunde Real Madrids supportrar inte göra annat än att hylla Ronaldinho. Hans prestation var så spektakulär och inspirerande att fansen på Bernabeu, alltså Real Madrids hemmaplan, gav honom stående ovationer. Ett stort ögonblick.

4. Fraser Forster vs. Barcelona (2012/2013) - Sjuk match, sjukt målvaktsspel

Frågar du någon vem världens bästa målvakt är, så svarar nog de flesta antingen Manuel Neuer eller David De Gea. Men frågar du Barcelona-legendaren Xavi, så får du nog ett helt annat svar. I matchen borta mot Celtic hade Barcelona 89% bollinnehav och 23 skott men förlorande ändå. Mycket på grund av Fraser Forster.

3. Lionel Messi vs. Bayern Leverkusen (2011/2012) - Messi på en helt annan planet

Jag lär få en del Real Madrid fans emot mig nu, men jag har valt Lionel Messi och hans fem mål mot Leverkusen över Ronaldos imponerande match nyligen. Utöver det ena målet som är lite tur, så är resterande fyra mål ren klass och dessutom mot en bra motståndare. Jag minns tydligt hur många det var som trodde det skulle bli en jämn match, så slutar den 7-1.

2. Ole Gunnar Solskjær vs. Nottingham Forest (1999/2000) - The Babyfaced assassin

En otrolig prestation, men inte riktigt lika bra som Lewandowski. Fram tills igår så trodde jag aldrig att någon skulle göra om vad Solskjaer gjorde för 15 år sedan. United ledde med 4-1, Solskjaer blev inbytt med drygt tio minuter kvar av matchen och när matchen var slut hade han gjort fyra mål. Bra inhopp måste man säga, men det var ju lite av hans signum.

1. Robert Lewandowski vs Wolfsburg (2015/16) - Allt du kan göra, kan Lewandowski göra bättre

Fem mål i en och samma match? Ja, det har ni också gjort, Messi och Ronaldo. Men testa att göra det på nio minuter. Detta är utan tvekan en av de sjukaste soloprestationerna i fotbollshistorien och jag kommer att minnas den länge. Pep Guardiola har sett en hel del genom sin karriär, men han kunde inte tro sina ögon efter Lewandowskis femte mål igår. Ett mål som för övrigt kommer att vara en kandidat till årets mål.

Det var ändå ganska svårt att sålla ut endast fem till vår lista. Falcao mot Chelsea i Supercupen, Oleg Salenko under VM 1994 och Arshavin mot Liverpool är också några riktigt bra soloprestationer. Hur hade din topp 5 sett ut och vart placerar sig Lewandowski på din lista?