The Bootnerds: Niclas Lien (Niclie)

10.01.2016

Skrivet av André

I slutet av förra året träffade vi några av världens största skosamlare. De berättade och gav oss en insyn om hur deras samlingar såg ut. Vi tar denna serie med oss in i 2016 och kickar igång med Unisports egna skonörd; Niclie. Läs mer här och få reda på vad det var som startade hans samling.

När och varför började du samla på fotbollsskor?

Ända sedan jag började spela fotboll har skorna varit det allra viktigaste. Jag kommer ihåg att jag gick till sportaffärer efter skolan och på helger bara för att känna på och testa nya skor. Min första samling startade först 2008. På grund av hjärtproblem var jag tvungen att sluta spela fotboll och sedan dess har jag haft en speciell kärlek till fotbollsskor. Det var mitt sätt att hålla mig kvar i spelet så att säga. Allt började med Nike Mercurial SL Carbon.

Har dina ambitioner om att samla skor förändrats genom åren?

Ja det har de. Under dem första åren försökte jag att få en så stor samling som möjligt, med alla olika sorters fotbollsskor. Under senare år har jag försökt att minska samlingen och bara gå efter dem mest sällsynta och unika skorna. Det handlar inte bara om kvantitet, det är också om kvalité.

Vilken är din favoritsko i samlingen?

Lätt val... Även om jag gillar några av mina prototyper väldigt mycket måste jag välja Mercurial SL Carbon. Den är nästan för bra för att vara sann. Mixen av carbon och rosa. Wow...

Vart ställer du alla dina skor?

Jag har dem faktiskt på en hylla i mitt vardagsrum. Samlingen har dock blivit för stor för hyllan, så jag kanske får fixa en till. Vi får se vad min flickvän tycker om det...

Vilka skor har du en speciell kärlek till och varför?

Min passion för osläppta prototyper, provexemplar och presentations paket är något som växt en del. Det är något speciellt med det. Du vet om att de aldrig släpptes till allmänheten och många gånger är dem även mer limiterade än dem skorna som du finner på marknaden. Tyvärr är det väldigt svårt att få tag på dessa typer av skor.

Har du någon rolig eller intressant historia om någon speciell sko som du skulle vilja dela med dig av?

Jag beställde faktiskt dem första Nike Mercurial Vapor IX CR7 Limited Edition från Unisport. Ett år innan jag började jobba här. Nu låter det här kanske lite cheesy, men eftersom Unisport hade en sådan snabb leverans blev jag faktiskt en av dem första personerna i världen som fick skorna. Om vi nu vänder på saken skulle jag gärna vilja höra historien bakom mina mystiska Nike prototyper, men jag vet inte vem som skulle berätta den historien, haha.

Prototyper, ultra-limiterade skor och unika presentationsboxar - Niclas har allt! Glöm inte att följa hans växande samling på Instagram @niclie.