Kungen av bootheads: Jorma Seabourne

03.12.2015

Skrivet av André

Det finns de som gillar fotbollsskor, sen finns det dem som älskar fotbollsskor och till sist finns det dem som lever för fotbollsskor. Vi fortsätter vår boothead-serie där vi träffar världens mest passionerade skosamlare. Den här gången pratar vi med Jorma Seabourne, som är en av världens största skosamlare. Här ger vi dig en inblick i hans liv...

När och varför började du att samla på fotbollsskor?

Jag började samla runt år 2005, även om kärleken för fotboll började mycket tidigare, nämligen runt 1996. Skor som var unika har alltid intresserat mig och jag var den spelaren som älskade att testa nya skor. Anledningen till att jag började samla var på grund av original Nike Mercurial R9 från VM 1998. Efter att jag hade sett dem så var jag bara tvungen att ha ett par, så jakten började. Efter det har jag bara fortsatt.

Har din ambition om att samla skor ändrats genom åren? i så fall - hur?

Det började med att jag bara letade efter Mercurial R9. När jag hade fått tag i dem så ville jag även ha de andra färgerna eftersom jag älskade skorna. Det var så det hela började och sedan dess så har jag bara fortsatt. Jag gillar hela Nikes historia med fotbollsskor.

Var ställer du alla skorna?

Jag har en separat hylla för de skor jag använder och en för de som jag inte använder. Tyvärr finns det inte plats till att visa upp alla skorna så en del har jag i en låda under min säng.

Vilken sorts skor gillar du mest och varför?

Det var en svår fråga, det är så många skor som har en historia och ligger mig varmt om hjärtat. Jag skulle säga att resan som jag åkte på för att vinna Chrome XV Anniversary under en Unisport-tävling 2013 var episk. Skorna ville jag så gärna ha, de var så limiterade och klassiska. Känslan när jag vann dem var magisk!

Har du några roliga historier om skorna?

Som jag sa tidigare älskar jag mina skor och ett projekt som jag hade under 2012 med Nike GS Concept var lite speciellt. Skorna var inte bara svarta utan det var något helt nytt som vi aldrig hade sett Nike tillverka förut. Skon kopplades ihop med unga talanger, bland annat Neymar som ledde kampanjen. Jag såg Neymar spela med dem i Santos som gav bort dem till personalen där. Skorna åkte runt på en liten resa genom Thailand och Qatar innan de hamnade hos mig. Fantastiskt!

Vad är så speciellt med Nike Tiempo?

Jag älskar Nikes historia men genom hela 80-talet såg alla skor ganska lika ut. När Tiempo släpptes så var det något helt nytt och det är därför som jag blev så fascinerad av dem. Kvalitén på skorna var helt briljant och än idag så ser vi att den används och är extremt populär. Tiempo står för oändlig klass, elegans och kvalité.

Vilken Tiempo är din favorit - och varför?

Tiempo Premier M (också kända som Tiempo Premier 2) från 1996 är mina favoriter. Det är skorna som Ronaldo använde sig av i Barcelona när han gjorde 47 mål på 49 matcher, vann UEFA-cupen och Copa del Rey.

Det finns väldigt få personer i världen som delar samma kunskap och passion för fotbollsskor som Jorma. Han är en av de största skofantasterna som finns. Ni kan följa honom på Instagram här. Känner du igen sättet som han känner för fotbollsskor?